Vad du kan göra när ditt djur är lös i magen

Diarré och kräkningar är vanligt förekommande hos hundar, men även katter kan drabbas. Oftast beror det på att djuret ätit något olämpligt. I många fall går detta att behandla i hemmet, men ibland kan det bli nödvändigt att söka veterinärvård. Observera att denna information gäller hundar och katter. Exempelvis kaniner med störningar i mag-tarmkanalen är oftast betydligt allvarligare, och en kanin som inte ätit på 24 timmar är ett akutfall.

Vätskeförlust

Ett djur behöver normalt få i sig 0,5 dl vätska per kilo och dygn. Det innebär alltså 2,5 dl vätska för en katt på 5 kilo, eller en hel liter vätska för en hund på 20 kg. Om djuret främst äter torrfoder måste nästan hela vätskebehovet tillgodoses genom att dricka. Djur ska alltid ha fri tillgång till vatten, men detta är extra viktigt att tänka på vid kräkningar och diarré då djuret kan tappa mycket vätska. Vätskebehovet ökar ytterligare vid feber, ansträngning eller varmt väder. Ofta är uttorkning en betydande komponent när man ser att allmäntillståndet blir påverkat på djur drabbade av diarré och kräkningar. Det är därför av yttersta vikt att få i hunden eller katten vätska, om den inte dricker tillräckligt självmant.

Vätskeersättning

Hundar som drabbas av diarré och kräkningar bör svältas i 24 timmar för att låta magen vila. Istället ger man vätskeersättning. Katter bör inte svältas, men kan ofta behöva hjälp att få i sig vätska och näring innan de piggar på sig och kommer igång att äta och dricka självmant. Man kan då blanda en mindre mängd blötmat med vatten och ge i spruta till katten. Observera att katten måste få svälja själv – stick bara in sprutans spets mellan tänderna från sidan och tryck ut en liten mängd på tungan, och ge mer när katten svalt. Nyttiga mjölksyrabakterier (s.k. probiotika) kan med fördel tillföras kosten (kan köpas i zoohandeln, eller så kan man ge en liten mängd yoghurt med levande bakteriekultur).

En bra vätskeersättning för hundar får man genom att koka ris och buljong med alldeles för mycket vatten. När riset kokat sönder häller man av vätskan och låter svalna (spara även riset). Mjölksyrabakterier kan tillföras vätskan när den svalnat till 37 grader eller lägre. Detta ges under första dygnet. Om hunden får behålla vätskan och börjar dricka själv kan man nästa dag ge det sönderkokta riset, först i små portioner och sedan lite större. När det går bra kan man sakta börja ge vanligt foder uppblandat med riset. Efter 48 timmar bör hunden kunna äta som vanligt igen och magen bör då börja återgå till det normala.

En enklare, alternativ vätskeersättning om man t.ex. är på resande fot kan man blanda genom att lösa en matsked socker och en tesked salt i en liter vatten. Till stora hundar är sprutmatning opraktiskt, men man kan t.ex. använda en sportflaska eller liknande om hunden inte vill dricka själv.

Stoppande medel

Om diarrén fortsätter att vara mycket tunn ett par dagar trots kostomläggning och sprutmatning kan man ge s.k. stoppande preparat som ofta finns att köpa receptfritt i djuraffärer. Dessa är ofta tabletter baserade på kol, lera eller andra ämnen som förmår binda mycket vätska. Man bör alltid följa anvisningarna på förpackningen, men denna typ av preparat bör inte ges mer än 2-3 dagar. Har besvären inte gett med sig då bör man kontakta veterinär.

När måste jag kontakta veterinär?

Du ska kontakta veterinär om:

  • Ditt djur inte får i sig tillräckligt med vätska för att täcka dygnsbehovet och de förluster som diarré och kräkningar innebär.
  • Du ser att allmäntillståndet är påverkat, trots att du lyckas få i tillräckligt med vätska.
  • Djuret har feber (temp över 39 grader rektalt).
  • Du misstänker att något fastnat i mag-tarmkanalen (kan t.ex. misstänkas om djuret försöker kräkas nära inpå att det sväljer vätska eller mat).
  • Du ser blod i avföringen (enstaka blodspår i början av förloppet kan dock förekomma hos hund utan att det är någon fara).
  • Besvären inte verkar ge med sig, trots att du följer rekommendationerna ovan.